sreda, 28. februar 2024

Družba in mediji

Podajam natančnejša navodila za študentke in študente glede obveznosti pri predmetu Družba in mediji.

Elementi ocene (60+20+20)

Elementi ocene pri predmetu Družba in mediji so glede na učni načrt trije: končna seminarska naloga, referat in udeležba na predavanjih in vajah (60+20+20).

Seminarska naloga: 60 odstotkov ocene predstavlja končni izdelek v obliki znanstvene seminarske naloga v dolžini najmanj 5000 besed na izbrano temo, ki je dogovorjena na predavanjih.

Referat: 20 odstotkov končne ocene predstavlja obvezna izvedba referata (tj. powerpoint prezentacija v razredu) in elektronska oddaja referata (v powerpointu). Predlagana je razširitev iste teme referata v končni izdelek seminarske naloge, ki jo razvijete dalje.

Prisotnost in sodelovanje: zadnjih 20 odstotkov končne ocene sta udeležba in aktivno sodelovanje na vajah.

Navodila glede referata

Referat je predpriprava na končno seminarsko nalogo: v njej razvijete osnovne ideje in predstavite zasnutek svojega dela. Je obvezen in pogoj za pristop k izpitu. Izvede se samo v razredu in zato - pred sošolci in sošolkami, nikakor v kabinetu. Menjave datumov so možne le izjemoma in zgolj, če jo dogovorite z drugimi sošolkami in sošolci, sicer niso. Predstavitev v razredu je v dolžini okoli vsaj 20 minut na osebo, skupaj najmanj 40 minut na dvojico. Predstavitve referatov si sledijo v vrstnem redu, kot sem ga tematsko določil in na začetku semestra označil v časovnici, ki je posredovana vsem. 

Pripravljeni referat se pošlje na moj elektronski naslov najmanj 48 ur pred izvedbo v razredu. Časovna prestavitev izvedbe glede na že dogovorjeni dan ni možna, tudi ni možna »alternativna« izvedba preko Teamsov. Izjeme od pravila so le ob izredni priliki, npr. ob izkazovanju zdravniškega opravičila in za tiste s prilagojenim programom.

Navodila glede seminarske naloge

Za končni izpit šteje izdelana znanstvena seminarska naloga, ki je nadgradnja in dodatna elaboracija že predstavljenega referata. Smisel formata seminarske naloge je še zlasti v pridobivanju veščin in kompetenc v raziskovanju in pri znanstvenem pisanju. Njena dolžina je najmanj 5000 besed, velja per capita, za vsakega študenta ali študentko. Zaradi njihovega števila in časovne ekonomije izvedbe (15 terminov), pa tudi zaradi razvijanja duha kolektivnega raziskovanja, je seminarska naloga predstavljena in pisana v dvojicah (tandemu). Seminarska naloga mora vsebovati raziskovalno vprašanje (ali več njih) in hipotezo (ali več njih).

Oddaja seminarske naloge: po elektronski pošti, kjer teče komunikacija z mano. Naloga se odda najmanj en teden (7 dni) pred izpitnim rokom na elektronski naslov zaradi možnosti študentova popravljanja naloge in s tem pridobivanja višje ocene. Če naloga ne bo oddana en teden pred rokom, bom štel, da študentko ali študenta ne zanima popravljanje ocene navzgor in se takemu »bonusu« dviga ocene odpoveduje. Če se študent ne odzove na z moje strani javljeno oceno in ne javi, da bi jo popravljal, bom avtomatično štel, da je ne želi dvigovati. Če je naloga prekratka (manj kot 5000 besed na osebo), jo bom avtomatično zavrnil. V svojem odgovoru (komunikaciji z vami) vedno javim trenutno oceno, včasih pa moram pred tem postaviti še kakšno pojasnitveno vprašanje, da bi bila presoja pravilnejša.

Navodila glede udeležbe na predavanjih in vajah

Udeležba na vajah se oceni z 20 odstotki vrednosti končne ocene. Za pozitivno bom štel najmanj polovično udeležbo – če je ta manjša, študentka ali študent nista pridobila 20 odstotkov ocene. Upošteval bom smiselna in z dokazi podprta opravičila. Pri tem delu ocene bom upošteval tudi aktivno participacijo, temu ustrezno pa neupravičeno osredotočenost na elektronske naprave med izvedbo predmeta. 

Zaključno delo

Znanstveno seminarsko nalogo je mogoče kasneje razširiti v diplomsko ali drugo zaključno delo.